Slider section

NSvP OmkeerEvent ::
20 september 2022 (was eerder 9 juni)

Werken in
Algemeen
Belang

NSvP OmkeerEvent :: 20 september 2022 (was eerder 9 juni)

Naast je baan paraat staan
voor vrede, zorg en onderwijs:
hoe organiseren we dat?

Content section

Werken in Algemeen Belang

Werken in algemeen belang –  datgene dat voor het welzijn van ons allen nuttig, gewenst of nodig is. Het gaat over basale waarden zoals vrede & veiligheid, gezondheid & welzijn of onderwijs & ontwikkeling. We zien en hebben de afgelopen 2 jaar gezien hoe kwetsbaar we op deze waarden zijn als er een crisis is.

Een pandemie en nabije oorlog laten echter zien dat er veel mensen bereid zijn om te willen bijdragen. Het aantal sollicitaties bij defensie verdubbelde in de eerste week na de inval in de Oekraïne. Net als in de eerste golf van de pandemie, toen vele mensen zich aanmelden om te willen bijspringen in de zorg.

De motivatie is er bij mensen om na of naast hun werkzaam bestaan kennis, inzet en energie te investeren in algemeen belang. In werk dat er écht toe doet bij defensie, de zorg of het onderwijs. Om dit in praktijk te laten werken voor ons land zijn er al diverse initiatieven waarin de parttime motivatie om een steentje bij te dragen aan de samenleving een plek kan krijgen. Van organisaties met defensiereservisten, zorgreservisten tot regionale samenwerking tussen bedrijven en scholen om met elkaar zich in te zetten voor goed onderwijs. Daar heeft iedereen namelijk baat bij. Is het niet meteen dan is het later.

Dit vergt nadenken over een arbeidsmarkt waarin mensen ook naast hun baan paraat kunnen staan voor taken, projecten, klussen die nodig zijn. Misschien is het geen markt, maar juist een ecosysteem, waarin ieders kennis en vaardigheden naast een economische waarde ook maatschappelijke waarde hebben.

Kom ook!

Op 20 september 2022 (eerdere datum was 9 juni) gaan we leren van bestaande initiatieven en nadenken over een andersoortige arbeidsmarkt waarin het heel normaal is dat je naast je werk kunt bijdragen aan het algemeen belang. Niet als puur vrijwilligerswerk, maar als een maatschappelijke schil voor sectoren die in crisis ons allemaal kwetsbaar maken.

Het specifieke programma wordt nog bekendgemaakt. Maar meld je hieronder alvast aan, dan ontvang je voor de zomer een mail wanneer meer bekend is.

 


 

Het Programma

13:00 uur Inloop met koffie en thee
13:30 uur Start plenair programma met een inleiding op Werken in Algemeen Belang, en een drie-gesprek met boeiende initiatieven uit defensie, zorg en onderwijs
14:30 uur Pauze
14:45 uur Rondes waarin deelnemers aan diverse tafels kennis kunnen maken met diverse praktijk initiatieven
16:00 uur Plenaire interactieve discussie met inventarisatie over te pakken kansen en verdere behoeftes
16.30 Einde + Borrel

Praktisch

Datum
20 september 2022
Tijd
13.00 – 16.30 uur
Plaats
Utrecht (locatie volgt)

Aanmelden
  • Hiermee kunnen we in de voorbereidingen beter rekening houden met de soort interesses van deelnemers.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sprekers

Meer namen volgen spoedig